Un ingredient folosit frecvent în bucătăria orientală, turmericul este recunoscut pentru proprietățile terapeutice, fiind utilizat pentru prepararea unor tratamente naturale ce ajută la combaterea unor afecțiuni.
Cultivat în țări precum China, India, Indonezia sau Taiwan, turmericul este cunoscut și sub numele de ”șofran indian” și este o sursă excelentă de mangan, fier, zinc, vitamine: C, E și K, acid folic, fosfor, niacinină, cupru și calciu.
Cum poți folosi acest ingredient pentru prepararea unor tratamente naturale, află mai jos:
Turmeric pentru ameliorarea problemelor digestive
Recunoscut pentru proprietățile terapeutice pe care le are asupra organismului, turmericul ajută la stimularea ficatului. Adăugat în preparate, acesta ajută la arderea grăsimilor, întrucât sporește calitatea și producția de bilă. Tocmai de aceea, experții în nutriție îl recomandă persoanelor care se confruntă cu diabet sau au nivelul de colesterol ridicat. De asemenea, turmericul poate fi consumat și în combinație cu apă, pe stomacul gol, pentru a spori arderea grăsimilor și a facilita slăbirea.
Turmericul are beneficii și pentru piele
Turmericul nu acționează doar în interiorul corpului, ci și la exterior. Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului, acesta are efecte antiaging și calmează pielea. Astfel, este indicat pentru a trata petele și rănile. În plus, unele studii au dovedit faptul că turmericul are efecte în ameliorarea psoriazisului, precum și a leziunilor premaligne ori maligne. Cea mai simplă modalitate pentru a te bucura de efectele acestuia este să aplici ulei de turmeric pe zonele afectate și să-l lași să acționeze.
Turmericul ajută la ameliorarea acneei
O altă proprietate a turmericului este faptul că ajută la combaterea acneei, având proprietăți calmante și de curățare.
Astfel, pentru a-ți prepara o mască pentru combaterea acneei ai nevoie de următoarele ingrediente:
- o lingură de apă de trandafiri
- o jumătate de linguriță de gelatină
- o linguriță de praf de curcuma
- o lingură de suc de lămâie.
Amestecă gelatina cu apa de trandafiri, apoi, după 15 minute, adaugă și celelalte ingrediente și amestecă bine, până obții o pastă omogenă. Aplică masca pe față și las-o să acționeze 20 de minute.
Turmericul combate anemia
O băutură obținută din fructe și turmeric, pe care trebuie să o bei dimineața, pe stomacul gol, te va ajuta să combați anemia.
Ai nevoie de:
- un măr
- 200 de grame de spanac
- o linguriță de turmeric
- o linguriță de drojdie de bere
Mod de preparare:
Spală bine mărul și spanacul, apoi trece totul printr-un blender. Consumă amestecul dimineața, pe stomacul gol, iar anemia va deveni doar o amintire neplăcută.
Printre altele, turmericul este utilizat pentru a îmbunătăți memoria, protejând creierul de boli degenerative, îmbunătățește fluxul sanguin, are efect antiinflamator și antioxidant, diminuând riscul de apariție a unor boli precum artrită, astm ori boli inflamatorii, reduce nivelul de colesterol din sânge, întărește sistemul imunitar și sporește detoxifierea organismului.