Ceaiul verde, cacaoua sau anumite fructe sunt o sursă bogată de flavonoli, care sunt responsabili de îmbunătățirea funcției vaselor de sânge și, în plus, scad tensiunea arterială, arată un studiu recent, publicat de Medical News Today.
Evenimentele tensionate, precum susținerea unui examen ori a unei prezentări, interviul pentru un job ori altele pot crește ritmul inimii și tensiunea arterială, dilatând arterele. După un asemenea stres, însă, mucoasa vaselor de sânge, cunoscută sub numele de endoteliu, are nevoie de 90 de minute pentru a se recupera. Tocmai de aceea, se poate explica de ce un singur episod de stres temporar poate crește riscul de a dezvolta o un atac de inimă.
De cealaltă parte, experții susțin că o dietă bogată în fructe și legume reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, precum și a atacurilor cardiace și, în plus, reduc rata de mortalitate cauzată de afecțiuni cardiovasculară.
Pe lângă nutrienții bogați regăsiți în fructe și legume se numără și compușii polifenolici, cunoscuți sub numele de flavonoli, care ajută la îmbunătățirea funcției endoteliale și reduc tensiunea arteriale.
Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Birmingham din Anglia, consumul regulat de cacao, care e bogată în flavonoli, cu puțin timp înainte de un eveniment stresant poate îmbunătăți circulația sângelui și poate restaura funcția endotelială în cazul bărbaților cu vârste sub 45 de ani.
”Descoperirile noastre sunt semnificative pentru orice dietă. Doza zilnică recomandată poate fi obținută consumând o mulțime de fructe bogate în flavonoli, precum mere, struguri negri, cireșe, pere, ceai verde și chiar cacaoua neprocesată.”, a declarat dr. Catarina Rendeiro, autorul studiului.
În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au recrutat 30 de bărbați sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, care au fost testați de două ori, la un interval de șapte zile.
Aceștia au urmat un post intermitent de 12 ore și u renunțat la alcool, la exercițiile solicitante și au consumat alimente bogate în polifenoli.
La începutul fiecărei vizite, în timp ce participanții erau relaxați, cercetătorii le-au evaluat dilatația mediată de fluxul brahial, adică un fel de măsură a funcției endoteliale. Ei au testat, de asemenea, și tensiunea arterială, ritmul cardiac și fluxul sangvin. De asemenea, în tot acest timp, unii dintre participanți au băut cacao obișnuită, care este bogată în flavonoli și alții un tip special, sărac în flavonoli.
Ulterior, ei au fost supuși unui eveniment stresant, iar participanții care au consumat cacao bogată în flavonoli au răspuns mai bine acestui test și, în plus, au avut un ritm cardiac mai bun decât ceilalți.
De-a lungul timpului nutriționiștii au arătat, de asemenea, că ciocolata ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, reducând riscul de declin cognitiv.