Cea mai bună metodă de detoxifiere a organismului este de a elimina din dieta ta produsele procesate, grase și sărace în nutrienți și de a include alimentele bogate în vitamine și antioxidanți naturali. Nu trebuie să urmezi un regim drastic de alimentație, ci este esențial să ai o dietă echilibrată și sănătoasă. Îți prezentăm în acest articol care sunt cele mai bune alimente care te ajută să-ți cureți organismul de toxinele dăunătoare!
Corpul tău se detoxifică singur
Sistemul de detoxifiere al corpului tău este extrem de eficient în a elimina toxinele periculoase. Există 6 organe vitale care au roluri cruciale în detoxifiere, și anume:
- Ficatul. Acesta reprezintă cea mai puternică armă pe care o ai împotriva toxinelor. Ficatul îndeplinește peste 500 de funcții în organism, inclusiv filtrarea și curățarea sângelui și dezactivarea toxinelor, precum: aditivi alimentari, medicamente și hormoni în exces. De asemenea, ficatul transportă nutrienții în fluxul sangvin și transformă restul substanțelor nefolositoare în deșeuri, care ies din corp prin rinichi și intestine.
- Rinichii. Aceste organe au mai multe funcții, inclusiv reglarea echilibrului fluidelor și electroliților din organism, filtrarea sângelui și eliminarea deșeurilor din corp.
- Sistemul gastrointestinal. Toate organele implicate în sistemul gastrointestinal ajută la digerarea alimentelor și eliminarea toxinelor. Microflora intestinală descompune nutrienții, care sunt absorbiți în fluxul sanguin. Toxinele sunt direcționate către intestinul subțire de unde sunt mai departe eliminate din corp.
- Tractul respirator. Plămânii elimină toxinele în principal sub formă de gaz carbonic, precum și flegmă.
- Pielea. Acest organ deosebit de important reprezintă prima linie de apărare a corpului împotriva unei game largi de toxine. În plus, prin transpirație, se elimină toxine, precum BPA, ftalați și metale grele.
- Sistemul limfatic. Acesta include ganglioni, vase, glande și organe pline de lichid. Scopul lor este de a curăța toxinele și de a proteja corpul împotriva invadatorilor. De asemenea, transportă deșeurile departe de țesuturi și în fluxul sanguin, unde pot fi procesate și îndepărtate.
Deși sistemul natural de detoxifiere a organismului este foarte puternic, el poate fi afectat de o alimentație nesănătoasă, de stres, medicamente și alți factori. Cea mai bună modalitate de curățare a corpului este să te hrănești sănătos, să faci mișcare și să eviți toxinele precum alcoolul, fumatul, drogurile sau alte substanțe dăunătoare.
Top 7 alimente pentru detoxifierea organismului
- Legumele cu frunze verzi
Aceste legume sunt printre cele mai sănătoase alimente din lume, fiind un real ajutor pentru detofifierea organismului în mod natural. Această clasă de legume include: broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles, spanacul și altele. Ele stimulează sănătatea ficatului și încurajează excreția toxinelor. Fiind și surse excelente de clorofilă, care este considerată cel mai important pigment vegetal de detoxifiere, legumele verzi nu ar trebui să lipsească din farfuria ta.
- Avocado
Diverse studii au arătat că acizii grași din avocado ajută la protejarea împotriva daunelor cauzate de d-galactozamină, o puternică toxină hepatică.
- Mere
Aceste fructe sunt bogate în pectin, o substanță care ajută la curățarea toxinelor din sânge și la scăderea colesterolului rău, LDL. În plus, studiile au arătat că pectina poate ajuta la eliminarea substanțelor toxice, precum mercurul și plumbul.
- Turmeric
Cunoscut și sub denumirea de „șofran indian”, turmericul are nenumărate proprietăți, și anume: efecte antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii, antitumorale, antioxidante, antiseptice, cardioprotectoare, hepatoprotectoare, nefroprotectoare, radioprotectoare și digestive. Este bine să fie combinate cu piperul negru, deoarece piperina găsită în piperul negru ajută la creșterea substanțială a absorbției curcuminei, substanța active din turmeric.
- Sfecla roșie
Această legumă conține niveluri ridicate de antioxidanți. Anumite studii au arătat că sucul de sfeclă roșie poate amplifica anumite enzime care susțin ficatul și ajută la detoxifierea organismului.
- Probiotice și prebiotice
Probioticele pot ajuta intestinele să elimine în mod natural toxinele și deșeurile din corp. Alimente precum varza murată, kimchi, chefirul și legumele murate, sunt exemple excelente de probiotice. Prebioticele sunt alimente care servesc drept combustibil pentru probiotice, iar câteva exemple sunt: ceapa, prazul, sparanghelul și altele.
- Lămâie
Lămâile reprezintă unele dintre cele mai bune alimente pentru detoxifierea organismului. Ele sunt pline de vitamina C, un antioxidant care combate radicalii liberi, principalii responsabili pentru apariția bolilor. În plus, lămâile pot proteja funcția hepatică și pot preveni daunele oxidative (legate de stres).
- Ceaiuri pentru detoxifierea organismului
Există mai multe ceaiuri care ajută funcția hepatică și astfel, sunt utile pentru detoxifierea organismului. Acestea sunt: ceai verde, ceai de mușețel, ghimbir, anghinare sau fenicul. Acestea curăță sângele și acționează ca un bun diuretic, menținând rinichii și ficatul sănătoși.
Așadar, detoxifierea organismului trebuie făcută constant, iar cea mai bună modalitate de a fi realizată este printr-o dietă echilibrată și nutritivă și un stil de viață sănătos.
Sursa foto: Unsplash.com