Termenul de pneumonie acuta este folosit pentru a descrie infectia pulmonara, caracterizata prin inflamatia alveolelor si tesuturilor interstitiale ale plamanilor.
Pneumonia poate fi o afectiune usoara, care este tratata la domiciliu sau poate fi foarte grava, punand viata pacientului in pericol. Afecteaza persoanele de toate varstele, insa copiii si adultii peste 65 de ani sunt cei mai predispusi la imbolnavire. Conform datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), pneumonia este singura cauza infectioasa de deces la copiii din intreaga lume. Afla cum poti depista boala la timp si cum o poti trata astfel incat sa poti preveni complicatiile grave de sanatate!
- Cauze pneumonie acuta
- Factori de risc pneumonie
- Cum se transmite pneumonia?
- Simptome pneumonia acuta
- Diagnostic pneumonia acuta
- Tratament pneumonia acuta
- Complicatiile pneumoniei
- Metode de preventie
Cauze pneumonie acuta
Pneumonia este o forma de infectie respiratorie acuta care este cel mai frecvent cauzata de virusuri sau bacterii.
In unele cazuri, pneumonia este provocata de ciuperci (fungi).
Pneumonia virala
Virusurile sunt principalii responsabili pentru aparitia pneumoniei. Afectiunea poate fi declansata de o raceala sau gripa, care permite germenilor sa intre in plamani si sa se multiplice. Ca urmare a infectiei virale, alveolele pulmonare se inflameaza, iar sacii de aer se umplu cu puroi. Acest lucru determina dificultati de respiratie, tuse si alte simptome. Exista mai multe virusuri care provoaca pneumonia, insa cele mai comune sunt: virusul respirator sincitial, metapneumovirus uman, parainfluenza, virusul gripal (A si B), adenovirusul, rinovirusul si enterovirusul.
Pneumonia bacteriana
Exista mai multe tipuri de bacterii care pot provoca pneumonie.
Cea mai frecventa este Streptococcus pneumoniae. Alte bacterii sunt: Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae si altele. De obicei, pneumonia bacteriana apare atunci cand sistemul imunitar al organismului este slabit. Persoanele cele mai afectate sunt cele care beau alcool, fumeaza, au o alta boala sau o alimentatie precara.
Pneumonia fungica
Ciupercile provoaca pneumonie la persoanele cu sistem imunitar slabit sau alte probleme de sanatate. Cele mai comune ciuperci responsabile pentru declansarea afectiunii respiratorii sunt: Blastomicoza, Coccidioidomicoza si Histoplasmoza.
Factori de risc pneumonie
Persoanele de toate varstele se pot imbolnavi.
Pneumonie acuta - cele mai mai riscuri:
- Copiii sub 2-5 ani. Conform datelor OMS, cei mai afectati de pneumonie sunt copiii sub 5 ani. Statisticile arata ca, in 2017, pneumonia a ucis peste 808 000 de copii sub 5 ani.
- Persoanele varstnice. Adultii peste 65 de ani au un risc mai mare de a dezvolta pneumonii.
- Fumatorii. Expunerea la fumul de tigara creste riscul contractarii pneumoniei dobandite in comunitate, mai ales la adultii tineri si de varsta mijlocie.
- Persoanele cu sistem imunitar scazut
- Pacientii cu alte afectiuni medicale (pulmonare, respiratorii, diabet, boli de inima sau ficat, cancer etc)
Cum se transmite pneumonia?
Aceasta afectiune respiratorie poate fi raspandita in mai multe moduri, si anume:
Pneumonie dobandita in comunitate. Aceasta este cea mai frecventa forma de pneumonie si se dobandeste in afara unui spital. Principalele cauze ale sale sunt bacteriile, virusurile si mai putin frecvent ciupercile. In majoritatea cazurilor, pneumonia nu se raspandeste de la persoana la persoana. Totusi, ea se poate transmite destul de des prin stranut, tuse, atingand obiecte contaminate si avand o igiena precara.
Pneumonie nosocomiala. Aceasta este dobandita in spital si este asociata cu ventilatia mecanica. Se crede ca biofilmul actioneaza ca un rezervor pentru infectarea microorganismelor si contribuie la dezvoltarea si recidivele pneumoniei.
Pneumonie prin aspiratie. Aceasta este de obicei cauzata de inhalarea unui obiect strain, varsaturi, mucoase, fluide corporale sau anumite substante chimice. Apare predominant in plamanul drept, deoarece capacitatea sa totala este mai mare decat cea a plamanului stang.
Simptome pneumonia acuta
Simptomele pneumoniei acute variaza in functie de severitatea bolii. Cele mai frecvente semne ale acestei afectiuni respiratorii includ:
- Febra peste 38 de grade Celsius
- Transpiratii abundente si frisoane
- Tuse seaca sau productiva (cu productie de sputa/flegma)
- Hemoptizie (tuse cu sange)
- Durere toracica pleuritica
- Oboseala
- Cefalee
- Mialgie (dureri musculare)
- Artralgii (dureri articulare)
- Dispnee (dificultati de respiratie)
- Tahipneea (accelerarea rapida a frecventei respiratoria) - este mai frecventa la pneumonia la copii
- Egofonia (sunete asemanatoare behaitului de capra)
- Scartaituri si diverse sunete ale respiratiei bronsice
- Confuzie (acestea sunt frecvente de obicei la persoanele in varsta)
- Sepsis si insuficienta mai multor organe (in cazuri severe)
Rata respiratorie este strans corelata cu gradul de oxigenare si, prin urmare, esentiala in determinarea severitatii. Hipoxia se observa in pneumonia severa, care duce la hiperventilatie.
Diagnostic pneumonia acuta
Exista mai multe metode de diagnostic ale pneumoniei. Acestea includ:
- Consult medical. Pacientul care prezinta simptome de pneumonie va fi examinat de un medic specialist. Acesta va incerca sa identifice, prin auscultatie, sunete de respiratie bronsica, fisuri fine ale zonei afectate sau sunete de frecare pleurala (un sunet cauzat de miscarea suprafetelor pleurale inflamate).
- Radiografia toracica. Aceasta ajuta la localizarea si amploarea inflamatiei din plamani.
- Probe de sputa si teste de sange. Acestea ajuta la identificarea tipului de pneumonie (virala, fungica sau bacteriana) si la stabilirea severitatii bolii.
- Teste de urina. Acestea sunt utile pentru diagnosticarea unei pneumonii cauzate de bacteriile Streptococcus pneumoniae si Legionella pneumophila.
- Masurarea nivelului de oxigen din sange. Acesta ajuta la determinarea gradului de severitate al pneumoniei.
- Bronhoscopie. Persoanele cu pneumonie severa sau ale caror simptome se inrautatesc in timpul spitalizarii pot necesita teste suplimentare cu bronhoscopie. Aceasta procedura permite medicului sa vada interiorul traheei, bronhiilor si plamanilor. Este posibil sa se colecteze si o proba de tesut (biopsie) pentru a determina cauza infectiei si a stabili un nou plan de tratament.
Tratament pneumonia acuta
Tratamentul depinde de tipul de pneumonie si gravitatea afectiunii. Obiectivele principale ale tratamentului sunt eliminarea agentilor patogeni care au cauzat infectia, tratarea simptomelor si prevenirea reinfectarii.
Daca pneumonia este cauzata de bacterii, ea va fi tratata cu antibiotice (orale sau injectate). In schimb, pneumonia virala nu poate fi tratata cu antibiotice.
In general, majoritatea persoanelor cu pneumonie au o forma usoara a bolii si se pot trata la domiciliu. Daca simptomele nu se imbunatatesc in primele 5 zile de la administrarea de antibiotice sau simptomele se agraveaza, este esential sa consulti medicul. Uneori este necesara modificarea dozei sau tipului de antibiotice sau, in unele cazuri, este posibil sa fie nevoie de mai multe medicamente.
Pe langa tratamentul medicamentos, este necesar ca pacientul sa ia urmatoarele masuri:
- Sa se odihneasca foarte bine
- Sa se hidrateze foarte mult
- Sa-si reduca febra prin administrarea de paracetamol
- Sa renunte la fumat
Unele persoane pot avea nevoie, de asemenea, de fizioterapie pentru curatarea plamanilor. De obicei, nu sunt recomandate medicamente pentru tuse. Tusea poate ajuta la eliminarea mucozitatilor din tuburile respiratorii si la indepartarea infectiei.
Unele persoane vor necesita spitalizare. In aceste cazuri, tratamentul include oxigenoterapie, terapie inhalatorie si intravenoasa.
Complicatiile pneumoniei
De obicei, pneumonia raspunde bine la tratament. Insa, in unele situatii, afectiunea poate provoca probleme grave de sanatate, precum:
- Revarsat pleural (acumularea de lichid intre pleura si captuseala interioara a peretelui toracic care poate provoca incapacitatea de functionare a plamanilor)
- Abces pulmonar (distrugerea tesutului pulmonar si formarea unei cavitati pline de puroi)
- Bacteremie (extinderea infectiei de la plamani in sange)
- Septicemie (extinderea infectiei in tot corpul, determinand blocarea organelor)
- Meningita (infectia creierului)
- Artrita septica (infectia articulatiilor)
- Endocardita sau pericardita (infectia inimii)
- Sindrom de detresa respiratorie (o forma severa de insuficienta respiratorie)
Metode de preventie
Exista mai multe modalitati de a preveni pneumonia, printre care:
- Vaccinarea. Vaccinul pneumococic reprezinta una dintre cele mai eficiente modalitati de prevenire a pneumoniei. Copiii primesc de obicei imunizare impotriva virusului Haemophilus Influenzae si Pertussis la varsta de 2 luni. De asemenea, vaccinul antigripal ajuta la prevenirea gripei, dar si a complicatiilor sale, inclusiv a pneumoniei.
- Evitarea fumatului. Acesta este recomandat nu doar pentru prevenirea pneumoniei, ci si a altor probleme de sanatate.
- Gestionarea afectiunilor medicale subadiacente, precum astm bronsic, insuficienta cardiaca congestiva sau diabet.
- Igiena sanitara buna. Practici simple, precum spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun sau folosirea gelurilor dezinfectate pot fi eficiente pentru a preveni imbolnavirea.
- Intarirea imunitatii copiilor. Pneumonia apare pe fondul unui sistem imunitar scazut, iar copiii au un risc crescut de complicatii din cauza pneumoniei. Din aceste motive, este importanta intarirea imunitatii celor mici. Acest lucru se poate obtine prin alaptarea exclusiva la san a bebelusului cel putin 6 luni de zile, administrarea de suplimente de vitamina A (la recomandarea medicului) si o nutritie sanatoasa.
Persoanele cu pneumonie trebuie sa limiteze contactul direct cu alti oameni deoarece aceasta afectiune se poate raspandi prin aer (tuse sau stranut). Pacientii trebuie sa-si acopere gura si nasul pentru a preveni pulverizarea salivei si a secretiilor.
In concluzie, pneumonia acuta este o infectie a plamanilor.
Este important sa te prezinti la medic la aparitia primelor simptome de boala pentru a o trata cat mai de timpuriu. Fara un tratament adecvat, pneumonia poate provoca probleme serioase de sanatate.
Referinte: