Deoarece se bazează pe mai mulți carbohidrați complecși și fibre și mai puține grăsimi saturate și sodiu, aceste rețete diabet te pot ajuta să-ți păstrezi glicemia sub control. Ele necesită puțin timp de pregătire, astfel încât să te poți bucura de o masă delicioasă, fără să stai toată ziua în bucătărie. Descoperă 2 preparate perfecte pentru diabetici!

Reguli de nutriție pentru diabetici

Diabetul este o boală cronică gravă, care poate fi gestionată prin activitate fizică, dietă, utilizarea adecvată a insulinei și a altor medicamente care ajută la controlarea nivelului de zahăr din sânge. Persoanele cu diabet au un risc crescut de a avea complicații grave de sănătate, de aceea este important să respecte un regim alimentar sănătos, chiar și în timpul sărbătorilor.

În principal, regimul pentru diabetici trebuie să respecte anumite reguli, și anume:

  • Să nu conțină mâncăruri procesate, bogate în colesterol, sare, zahăr și grăsimi saturate  
  • Să includă alimente bogate în fibre, grăsimi nesaturate și acizi grași
  • Să se respecte orele de masă (mese regulate), iar porțiile de mâncare să fie mici

Alimentele recomandate în cazul persoanelor cu diabet sunt:

  • Carbohidrați sănătoși (fructe, cereale integrale, fasole, mazăre, linte) și produse lactate degresate
  • Fibre (legume, fructe, tărâțe de grâu)
  • Grăsimi nesaturate (avocado, migdale, măsline, ulei de arahide și rapiță)
  • Proteine slabe (carne slabă de porc, pui, pește, brânza tofu, ouă, nuci și semințe)
  • Acizi grași (carne de pește precum: somon, macrou, ton și sardine)

Rețete diabet: cele mai delicioase și sănătoase mâncăruri

Carne de pui cu ardei iute și cremă de brânză

Această mâncare este una dintre cele mai delicioase rețete pentru diabet. Toate ingredientele aduc o aromă specială, care se îmbină perfect pentru a forma un preparat savuros. Iată cum se prepară:

Ingrediente necesare (pentru 6 porții):

  • 2 conserve de fasole fără sare
  • 1 lingură de ulei de canola
  • 1 kg de pulpe de pui dezosate și fără piele, tăiate în bucăți mici
  • 1 ceapă galbenă tocată mărunt
  • 2 tulpini de țelină tocată
  • 4-5 căței de usturoi tocați (sau 2 lingurițe de praf de usturoi)
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • ¼ linguriță de sare
  • 3 căni de supă de pui nesărată
  • 6-7 ardei iute verde tocat
  • 112 grame de cremă de brânză cu conținut redus de grăsimi
  • ½ cană de frunze de coriandru proaspăt

Mod de preparare:

  1. Pasează 1 cană de fasole într-un castron mic cu un tel de piure de cartofi.
  2. Încinge uleiul într-o oală mare la foc mare, apoi adaugă puiul. Prăjește-l pe o parte și pe alta până se rumenește, timp de 4 - 5 minute.
  3. Adaugă ceapa, țelina, usturoiul, chimenul și sarea. Lasă-le să se gătească până ceapa devine translucidă (aproximativ 4 - 5 minute).
  4. Adaugă fasolea întregă rămasă, piureul de fasole, supa și ardeiul iute. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul la mediu și se fierbe până când puiul este gătit (aproximativ 5 minute).
  5. Se ia de pe foc, se adaugă crema de brânză și se amestecă până se topește. Pune deasupra coriandru și servește la masă.

Ton copt turcesc cu bulgur și salată de năut

Dacă ești în căutare de rețete diabet, îți recomandăm acest preparat deosebit:

Ingrediente necesare (pentru 4 porții)

  • ½ cană de bulgur
  • ¼ cană ulei de măsline extravirgin
  • 4 lingurițe de coajă rasă de lămâie
  • ½ cană suc de lămâie
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper măcinat
  • 1 cutie de năut fără sare
  • ¼ cană de pătrunjel proaspăt tocat
  • ¼ ceașcă de mentă proaspată tocată
  • 1 kg de ton
  • 1 ceapă galbenă medie, feliată subțire
  • ¼ cană mărar proaspăt tocat

Mod de preparare:

  1. Pune un ibric cu apă la fiert. Separat, pune bulgurul într-un castron mare rezistent la căldură, apoi adaugă apa clocotită peste el. Lasă-l așa timp de 30 de minute, apoi scurge bulgurul de orice exces de apă.
  2. Amestecă bulgurul cu 2 linguri de ulei, 2 linguri de coajă de lămâie, 1/4 cană de suc de lămâie, 1/4 linguriță de sare și piper. Adaugă apoi năutul, pătrunjelul și menta. Amestecă pentru a se omogeniza, apoi pune compoziția deoparte.
  3. Încălzește restul de 2 linguri de ulei într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Adaugă bucățile de ton și prăjește-le până se rumenesc ușor pe o parte (2-3 minute) și poi pe alta. Transferă tonul prăjit pe o farfurie.
  4. Redu focul la flacără medie, apoi adaugă ceapa în tigaie și păjește-o până devine translucidă (aproximativ 5 minute). Redu focul și adaugă tonul, acoperă și lasă-l să se gătească (3-4 minute pe o parte). Când e gata, tonul are o culoare roz în centru.
  5. Separat, combină mărarul cu restul de 1/4 de cană de suc de lămâie și 1/4 de linguriță de sare într-un castron mic.
  6. Transferă tonul pe un platou de servire, pune ceapa peste ton și stropește apoi cu amestecul de zeamă de lămâie-mărar. Se presară cu restul de 2 lingurițe de coajă de lămâie și se servește cu salata de bulgur. Acest preparat este unul dintre cele mai bune rețete diabet deoarece conține mulți nutrienți și, în plus, este foarte sățioasă.

Încearcă aceste rețete diabet dacă vrei să îți păstrezi glicemia sub control. Citește și cum să prepari o supă tratament pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, o complicație a diabetului.

Sursa foto: Pexels.com