Morcovii sunt o sursă bogată de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, toți acești nutrienți fiind esențiali pentru funcționarea optimă a organismului. Dacă morcovii nu sunt pe placul tău, însă, îți recomandăm să încerci smoothie-urile.
Morcovii se numără printre legumele pe care ar trebui să le incluzi în dieta ta, întrucât sunt o sursă bogată de nutrienți benefici pentru sănătate. În plus, îi poți folosi pentru a pregăti numeroase rețete, între care și smoothie-uri. Aceste băuturi în care poți include și alte legume pot fi preparate acasă, în orice moment și reprezintă o modalitate perfectă pentru a-i oferi organismului tău o cantitate mare de nutrienți, precum vitamine, minerale și antioxidanți.
Potrivit nutriționiștilor, morcovii sunt o sursă bogată de vitamina A. Potrivit Spanish Nutrition Foundation, un morcov de mărime medie acoperă între 89-112 la sută din doza zilnică recomandată de vitamina A pe zi, în cazul bărbaților. De asemenea, conține carbohidrați, dar și alte vitamine, precum vitamina C, vitamina B6, dar și minerale, ca fier, iod și potasiu.
Care sunt beneficiile consumului de morcovi
Morcovii îmbunătățesc vederea
Nutriționiștii susțin că morcovii sunt esențiali pentru îmbunătățirea vederii, combat sindromul ochilor uscați și, în plus, mențin retina într-o condiție bună. Mai mult de atât, morcovii ajută la reducerea riscului de apariție a degenerării maculare, întrucât sunt o sursă bogată de betacaroten, alfacaroten și luteină.
Morcovii ajută la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare
Morcovii conțin o cantitate mare de vitamine și minerale, dar sunt săraci în sodiu. Conțin, în același timp, și apă și fibre, motiv pentru care reduc absorbția intestinală a colesterolului și reduc nivelul de colesterol LDL din sânge. Tocmai de aceea, un consum constant de morcovi ajută la prevenirea infarcturilor și a atacurilor de inimă.
Morcovii îmbunătățesc digestia
Printre proprietățile morcovilor se numără, de asemenea, cele de îmbunătățire a digestiei. În plus, nutriționiștii susțin că un pahar de suc de morcovi pe zi reprezintă o modalitate eficientă pentru a regla tranzitul intestinal, pentru a preveni constipația, dar și pentru a îmbunătăți simptomele date de afecțiuni digestive. În plus, sucul de morcovi are un efect gastroprotector și preventiv pentru ulcere gastrice.
Morcovii întăresc sistemul imunitar
Bogați în vitamina A, C, K, B6, dar și în potasiu, fosfor și alte minerale, morcovii ajută la întărirea sistemului imunitar. În plus, ei reduc riscul de apariție a unor infecții.
Cum faci cel mai bun smoothie de morcovi
Pentru a obține un smoothie de morcovi delicios ai nevoie de câteva ingrediente, precum:
- doi morcovi
- 250 ml de apă rece
- câteva cuburi de gheață
- îndulcitor ori miere
Mod de preparare:
Spală morcovii și îndepărtează rădăcina, după care taie-l sub formă de cubulețe mai mici.
Pune-le în blender, adaugă apa și amestecă până obții o pastă omogenă.
Servește într-un pahar, eventual adaugă și îndulcitor.
Pentru a-i conferi o aromă specială poți alege să adaugi orice alte legume ori fructe, precum căpșuni, portocale, pătrunjel, ghimbir sau alte fructe pe care le preferi.
Smoothie cu morcovi și ghimbir
O altă variantă de smoothie reprezintă combinația de portocale și ghimbir, care sunt bogate în vitamina A, C și antioxidanți.
Ai nevoie de:
- trei morcovi
- patru portocale
- o rădăcină de ghimbir
- 200 de ml de apă
Pentru început, curăță morcovii și portocalele, după care taie-le sub formă de cubulețe și adaugă-le în blender.
Adaugă apă, dar și rădăcina de ghimbir, iar apoi amestecă totul, până obții o pastă omogenă.
Adaugă și cuburile de gheață, iar apoi servește smoothie-ul proaspăt.
Credit foto: Pexels